USMF „Nicolae Testemițanu” condamnă violența în bază de gen
- vizualizări: 1316
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova se solidarizează campaniei naționale 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen, ce la rândul ei, face parte din campania internațională Colorează lumea în oranj: Finanțează, Reacționează, Prevină, Colectează! Campania a fost lansată în data de 25 noiembrie curent, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și va finaliza de Ziua Drepturilor Omului, 10 decembrie.
„Întreaga comunitate universitară condamnă orice tip de violență asupra femeilor, care reprezintă o încălcare fundamentală a drepturilor omului. Spre regret, fenomenul de violență asupra femeilor sau a fetelor este unul de amploare nu doar în țara noastră, iar acest fapt este unul îngrijorător și inadmisibil. Cel mai important în acest caz este să ne solidarizăm și să reacționăm prompt atunci când sesizăm cazuri de violență de orice gen. În acest fel vom contribui la diminuarea statisticilor până la extirparea fenomenului în sine”, a declarat cu acest prilej rectorul Emil Ceban.
În contextul campaniei sus-numite, universitatea noastră în comun cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină au preconizat diverse activități dedicate acestui subiect sensibil. Astfel, în data de 7 decembrie va avea loc un webinar cu tema Impactul prejudecăților de gen în științele medicale asupra sănătății femeilor, la care, în calitate de expert, este invitată Ana Gurău, studentă-doctorand în Bioetică, Universitatea din Geneva, Elveția. De asemenea, în această perioadă, cu suportul informațional oferit de Poliția Republicii Moldova, sunt postate postere și distribuite flyere, broșuri și infografice cu referire la femei - victime ale abuzului psihologic din partea soţilor; rata de prevalență a violenței în familie pe parcursul perioadei de carantină (autoizolare) și la rata totală de prevalență a violenței asupra femeilor (psihologică, fizică sau sexuală) în funcție de zona în care conviețuiesc.
La nivel național, Campania se desfășoară pentru al 18-lea an consecutiv și include mai multe evenimente organizate de instituțiile publice, societatea civilă și partenerii de dezvoltare atât la nivel central, cât și local. Printre acțiunile desfășurate în format on-line figurează campanii de sensibilizare, lecții publice, discuții interactive, seminare de instruire, difuzarea spoturilor video tematice.
Potrivit statisticilor, pandemia COVID-19 și perioadele de carantină instituite au generat, în plan global, o creștere de circa 30% a numărului de cazuri de violență în familie. Reieșind din noile circumstanțe de ordin politic, economic și social, create ca urmare a stării de urgență în sănătate publică, organismele internaționale cheamă statele să asigure continuitate în prestarea serviciilor și să ofere sprijin și protecție femeilor supuse acțiunilor de violență.
Abuzul împotriva femeilor în familie este un fenomen larg răspândit și în Republica Moldova. Conform estimărilor, peste 60 la sută dintre femeile cu vârste între 15-65 de ani s-au confruntat cu cel puțin o formă de violență pe parcursul vieții. În anul 2019, au fost înregistrate 2597 de cazuri de violență în familie, iar în primele trei luni ale anului curent - 678 de cazuri.
Femeile și întreaga societate sunt încurajate să raporteze cazurile de violență la Linia verde: 0 800 80000, disponibilă 24/24, dar și la Serviciul 112.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii